O haskapu
Haskap (Lonicera caerulea var. kamtschatica) je nova jagodičasta voćna vrsta podrijetlom iz sjeveroistočne Azije.Za haskap se koriste još nazivi: sibirska borovnica, majska jagoda, medena borovnica i kamčatska jagoda.Haskap predstavlja najranije voće – dolazi u rod polovicom svibnja i predstavlja najranije voće koje dolazi u stadij zrelosti nakon zimskog mirovanja.U prirodi raste u Rusiji (Kamčatka i Sibir), Kini i Japanu (otok Hokaido). U tim državama postoji duga tradicija uzgoja te voćne vrste, a u novije vrijeme se sve više uzgaja i u Europi. U ponudi imamo najmodernije kanadske sorte Sveučilišta u Saskatchewanu: Boreal Beast, Boreal Beauty, Boreal Blizzard, Indigo Gem, Aurora i HoneyBee, a koje su veće rodnosti u odnosu na ruske sorte.
Na temelju višegodišnjeg iskustva u podizanju plantaža raznih voćnih vrsta možemo osigurati sljedeće:
- kvalitetne sadnice,
- besplatne agrotehničke savjete kod podizanja nasada,
- mogućnost rezervacije sadnica,
- mogućnost brze dostave sadnica na području cijele Republike Hrvatske,
- profesionalni odnos i pristup.
Cjelokupnu ponudu haskapa možete pogledati ovdje.
Ilustracija izgleda sadnicu u određenom dobu godine
:
Fotografije dostupnih sorti:
Boreal Beast
Boreal Beauty
Boreal Blizzard
Aurora
Honeybee
Indigo Gem
Blue Banana
Uzgoj haskapa
Haskap dolazi u rod polovicom svibnja i predstavlja najranije voće koje dolazi u stadij zrelosti nakon zimskog mirovanja.Grm haskapa je listopadan, visine oko dva metra, a plod je plave boje, izuzetne arome.Punu rodnost, do 8 kg po jednom grmu, haskap postiže u šestoj godini nakon sadnje.Samobesplodna je vrsta tj. za redovite urode potrebno je posaditi barem dvije različite sorte. Haskap je izuzetno otporan na niske temperature (do -45°C ).Otvoreni cvjetovi podnose i do -10°C.Lišće se često počinje razvijati i ispod snijega. Za razliku od američke borovnice ne zahtijeva kiselo tlo, optimalna kiselost je od pH 5 do pH 8, a uspijeva i na siromašnijim tlima.
Plod haskapa – karakteristike i upotreba
Plod haskapa je bobica duguljastog oblika, plavo ljubičaste boje, mase 1 do 3 grama.Dužina ploda je 2 do 3 centimetra.Odlikuje se slatko-kiselkastim okusom.Plod je bogat antioksidansima (čak više i od aronije), vitaminima, željezom i ostalim hranjivim tvarima. Haskap se može komercijalno iskorištavati na niz načina:
- za konzumaciju u svježem stanju,
- u džemovima i pekmezima,
- sušeno voće,
- u proizvodnji sokova i sirupa, ali i kao dodatak u ostalim sokovima.
Zdravstveni učinci haskapa
U narodnoj medicini (Rusija, Kanada, Japan i sl.) haskap se koristi kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja, a čemu u prilog idu novije znanstvene studije.
Prema istraživanjima dr. Vasantha Rupasinghija, sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, haskap ima ORAC vrijednost (ukupna vrijednost antioksidativnog kapaciteta) između 20.000 i 25.000 μ mol TE/100g, ovisno o sorti., što je cca 30%, više i od aronije (16.062 μ mol TE/100g).
Zanimljivosti o haskapu
Haskap je voće koje Japanci konzumiraju stoljećima i za kojega smatraju da produžuje život.Tomu u prilog govori značenje riječi “haskap”, koja na jeziku Ainua, starosjedioca Japana znači “mnoštvo poklona s grane”.
Cjelokupnu ponudu haskapa možete pogledati ovdje.
Za plantažnu sadnju molim obratite se direktno na tel: 00385/91-510-3590 ili na e-mail: [email protected]